Nytt år, nytt bad?
Inspirasjon
— 21. mars 2022
Dette er trendene du kan følge, og reglene du skal følge, i 2022.
Baderomsoppussing eller -renovering er ikke noe de fleste av oss gjør veldig mange ganger i løpet av livet. Derfor er det ekstra viktig å treffe når du først gjør det. Det gjelder selvfølgelig ikke minst det håndverksmessige, som om mulig har blitt enda viktigere etter endringene i avhendingsloven trådte i kraft 1. januar i år (les mer lenger ned).
Nå ønsker vi lysere bad
Men det gjelder også å treffe på valg av materialer og farger. Og det kan være enklere sagt enn gjort.
– Baderommet har blitt et sted hvor man ønsker å oppholde seg, hvor man kan kjenne på velvære og få spa-følelsen, sier salgsleder Tonje Aasvangen ved Nordviks Fredrikstad og Hvaler-kontor. Hun har sterkere koll på interiørtrender enn de fleste, og vet hva som gjelder nå.
– Vi har vært inne i en periode hvor badene gjerne har hatt mørke fargepaletter og sorte detaljer. Det vi ser nå er at fargetonene har blitt lysere, og at mange heller velger myke ton-i-ton-overganger, framfor sterke fargekontraster, forteller Aasvangen. Hun anbefaler gjerne å kombinere ulike materialer også på badet.
– Å tilføre flere materialer, som glass, tre, naturstein og tekstiler, er en fin måte å bringe det naturlige inn på badet også, sier megleren.
Les mer: Vanlige oppussingstabber – slik unngår du dem!
Utnytt fugene!
En enkel, men svært effektfull måte å kombinere flis og malte flater på, er å ha en høy brystning med for eksempel flis eller treverk opp mot tak.
– Dette gir en spennende effekt på baderommet, tipser hun.
Det er selvfølgelig også fortsatt «lov» å tenke flis på både vegg og gulv.
– I så fall er trenden å bruke større variasjon i både størrelse på flisene og på overflater, men i samme fargetoner. For å løfte flisene kan man skape en spennende kontrast ved å bruke farger i fugene. Hvem har sagt at ikke fugene kan skape en større rolle på baderommet?
Megleren peker også på at folk har blitt mer opptatt av god lyssetting på badet.
– Det er ikke lenger antall spotter i tak som er spørsmålet, men viktigheten av å få lyskilde der man trenger det. Lys og lamper skaper en stemning!
Liten innsats, stor effekt
Vurderer du å oppgradere badet med tanke på å selge boligen, er det ikke sikkert at det vil lønne seg med en full renovering. En overflateoppussing kan også gi følelsen av et friskt og nytt bad.
– Så lenge den tekniske tilstanden er god og hovedelementene, for eksempel fliser, har god kvalitet, vil det kunne lønne seg å friske opp med ny innredning og armatur, sier megleren.
– Og hva er de smarteste triksene til liten innsats, stor effekt?
– Å bytte knotter på innredning, skifte dørhåndtak, henge opp en ny lampe eller bytte ut speilet med et interiørspeil, altså et speil som ikke er et typisk baderomsspeil, er knep som kan gi stor visuell effekt, sier Aasvangen.
Hun tipser også om at dersom du har dusjkabinett i dag, kan du vurdere å endre til dusjnisje. Om det ikke lar seg gjøre, kan et mer moderne og strammere dusjkabinett løfte inntrykket.
Har du vaskemaskinen på badet, vil det være et stort pluss å skjule den, mener megleren. Dette kan for eksempel løses ved bruk av innredning eller tekstiler.
Dyktige håndverkere og god dokumentasjon
Megleren påpeker viktigheten av å pusse opp badet i tråd med boligtype og eksisterende stil.
– Baderommet er kostbart, så tenk langsiktig. Dersom du pusser opp med tanke på et fremtidig salg, kan det å pusse opp etter personlig smak være risikabelt. Vær forsiktig med å bruke for eksempel fargesterke fliser, eller fliser som er veldig trendy akkurat nå. Det er tryggere å gå for mer nøytrale valg som retter seg mot målgruppen til de fremtidige boligkjøperne, sier hun.
Nordviks meglere gir gjerne råd om dette før du setter i gang oppussingen.
– Hva ser kjøperne spesielt etter på badet?
– Det som først og fremst er viktig for boligkjøpere når de vurderer objekter opp mot hverandre, er at arbeidene på de mest kostbare rommene, kjøkken og bad, er utført av dyktige håndverkere, og at det foreligger dokumentasjon, sier Aasvangen.
Hun understreker at nå som den såkalte «as-is»-klausulen ikke lenger gjelder, altså at selger ikke lenger kan påberope seg ansvarsfraskrivelse for eventuelle mangler kjøper skulle oppdage, kommer dyktige håndverkere til å bli enda viktigere.
– For å få en ryddig og god tilstandsrapport fra takstmann, må dokumentasjon på jobben som er utført foreligge, sier megleren.
Ikke lek elektriker!
Dyktige håndverkere, med kontroll på dokumentasjonskrav og regler, får du tak i via anbudstjenesten Byggstart.no.
– Å gå i gang med oppussing eller renovering av våtrom er krevende på mange måter, hvilke regler er det boligeiere må forholde seg til?
– Å sørge for at arbeidet utføres forskriftsmessig er først og fremst håndverkernes ansvar, sier daglig leder i Byggstart, Andreas Jebsen.
– Det er imidlertid boligeiers ansvar å anskaffe seriøse håndverkere som følger lover, regler og utfører arbeidet etter dagens krav, understreker han.
Det er særlig to viktige regler du som boligeier må forholde deg til.
– Den første er at du ikke skal benytte svart arbeidskraft, dette er ulovlig og risikofylt. Den andre er at du skal overlate elektriske arbeider til kvalifiserte elektrikere, sier Jebsen. Det er forbudt å utføre elektriske arbeider selv med unntak av et fåtall, enkle oppgaver.
Boligeier må også undersøke om oppussingsprosjektet blir søknadspliktig og sende søknad til kommunen dersom dette er påkrevd. Eksempler på tiltak som gjør det nødvendig å søke til kommunen, er bruksendring, vesentlig endring av fasade og inngrep i bærende konstruksjon.
Lov, men lurt?
– Mens forbudet er absolutt når det gjelder det det meste av elektrikerarbeid, har du lov til å gjøre mer selv når det kommer til rør- og våtromsarbeid. Men selv om du i utgangspunktet kan gjøre rørarbeid i egen bolig og legge membran selv, er det frarådet. Dersom jobben utføres utilstrekkelig, kan det bli lekkasjer, som igjen vil kunne få store følger, sier Jebsen.
Husk også at forsikringsselskaper kan ha strengere krav til faglært arbeid: Det kan være at forsikringen ikke dekker vannskader som følge av ikke-faglært arbeid eller forsømt vedlikehold.
– Bare fordi det ikke er direkte forbudt, betyr ikke at det er en god idé, understreker Jebsen.
Bor du i leilighet eller flermannsbolig, kan lekkasjer også skade andre boenheter.
– Dersom arbeidet bryter skillet mellom boenheter, altså påvirker naboen, må du søke kommunen og du må hyre inn en fagperson. Går det galt, kan du også kan bli erstatningsansvarlig.
Løsningen er å sørge for at du bruker en håndverker som har våtromssertifisering eller tilsvarende godkjenning. Denne forteller deg at håndverkeren kommer til å utføre arbeidet etter dagens krav, som er spesielt viktig ved salg. Tilsvarende godkjenninger kan være sentral godkjenning eller mesterbrev.
– Bare fordi det ikke er direkte forbudt, betyr ikke at det er en god idé.
Andreas Jebsen
Husk dokumentasjon!
Sørg for å motta dokumentasjon etter at arbeidet er ferdigstilt. Også Jebsen påpeker at dette er særlig viktig etter at avhendingsloven ble endret 1. januar 2022, hvor en alminnelig ansvarsfraskrivelse fra selger ikke lenger er gyldig.
– Uten dokumentasjon vil du kunne gå glipp av verdiøkningen, sier Andreas Jebsen i Byggstart.