Meglerens tips til budrunden
Økonomi og jus
— 21. september 2022
Har du akkurat funnet drømmeboligen og lurer på hvordan du skal by? Megler Silje Heggø fra Nordvik Torshov og Gamle Oslo gir deg eksperttipsene før budrunden.
Mange ber oss om tips til hvordan de kan gå frem i en budrunde. Megler Silje Heggø fra Nordvik Torshov og Gamle Oslo gir råd til deg som akkurat har funnet drømmeboligen.
- 1. Få orden på finansieringen før budrunden. Du bør aldri by uten å ha fått finansieringen på plass. Bud er bindende og dersom du gir bud før dette er i orden, så kan du bli erstatningsansvarlig. Så dette er viktig. Ofte ønsker banken en verdivurdering av egen bolig, og da kan du raskt få en megler på besøk som gir deg dette i god tid før budrunden.
- 2. Gi bud. Det høres banalt ut, men det heteste tipset jeg kan gi er å begynne å by. Vi meglere har alle opplevd at ingen vil by først. Og jeg har til og med opplevd folk som ikke ville kjøpe en bolig de hadde lyst på, fordi ingen andre bydde, selv om de egentlig kunne fått den for prisantydning. Og så da boligen på nytt ble lansert med budgivere bød de langt over! Vi merker også at de som kommer først med bud ofte er de ivrigste etter boligen og er de som oftest ender opp som kjøpere. Så gi bud! DA er du kommet veldig langt.
- 3. Gjør research i området og sjekk hva tilsvarende boliger har gått for. Få hjelp av megleren din. Alle meglere kan gå inn og sjekke kvadratmeterpris og hva naboer har solgt for. Profesjonell hjelp i en kjøpsprosess er gull verdt.
- 4. Tenk over prioriteringene dine. Ikke bli blendet av fine bilder og fancy styling. Hva er viktigst for deg? Beliggenhet, skolekrets, kollektivtransport eller solforhold? Kjøp beliggenheten du vil ha, innvendig kan du alltids gjøre hva du ønsker etter hvert, beliggenheten kan du ikke gjøre noe med.
- 5. Ikke gå over grensen du har satt. Flere øker budet til over hva de egentlig har råd til. Det er viktig å puste med magen, det kommer flere muligheter og du må ikke by mer enn du har råd til.
- 6. Ikke by på flere leiligheter om gangen. Husk at bud er bindende. Selv om noen har gitt ett litt høyere bud enn deg, kan selger for eksempel foretrekke din overtakelsestid fremfor høyeste bud, og dermed akseptere ditt bud. Pass alltid på at fristen på et bud på én bolig har gått ut før du eventuelt legger inn bud på en annen bolig.
- 7. Vær obs på regler for budfrister: For boliger til salgs i det åpne markedet med en markedsført visningstid, gjelder dette: Når du legger inn bud må det ha en gyldighet til minimum kl 12 første virkedag etter visning, etter dette er det vanlig å legge inn ca. 30 minutters frister.
- 8. Alltid skriftlig bud. Det er ganske lenge siden budgivningsreglene endret seg til at alt skal være skriftlig. Nå må første bud være på et budskjema. Etter dette kan man skriftlig øke budet sitt via sms eller e-post, men ikke lenger muntlig. Om noen gir et muntlig bud må vi sende ut en skriftlig bekreftelse som de må svare på. At alt er skriftlig er bare bra for alle parter da bud og eventuelle forbehold er godt dokumentert på alle salg. På denne måten minimeres risikoen for problemer eller usikkerheter rundt budgivingen i ettertid.
Hvis du ønsker flere tips, eller hjelp av en av våre meglere, avtal møte her: