Hva må du tenke på om du skal kjøpe sommerhytte?
Økonomi og jus
— 17. juni 2022
Hvem drømmer ikke om et sommersted med sjøutsikt og egen brygge? Her er tips til deg som planlegger å kjøpe sommerhytte.
Drømmer du om et landsted som bare er ditt? Et sted der ingen andre skal diktere hva som er lov og ikke lov. Et sted der dere kan nyte late dager i strandkanten og invitere de gjestene dere faktisk liker. Et sted der fiskestanga står der du satte den i fjor, og badekåpa henger i skapet og venter på deg.
Vi blir flere og flere mennesker i dette landet. Det blir flere om beinet på familiehyttene som finnes, samtidig som det er mye strengere å bygge i strandsonen. Der det på 50-tallet var lettere å få tillatelse til å bygge nær sjøen og på holmer og skjær, er det i dag nærmest umulig å få lov til å bygge noe et steinkast fra sjøen. Hva gjør man da, om man virkelig ønsker seg et eget sted ved sjøen?
Her er noen spørsmål du må stille deg:
Hvor sentralt ønsker du hytte?
– Å få råd til både strandlinje, sjøutsikt, egen brygge og plass til hele familien med gjester, nært byen, krever en tykk lommebok, sier Kurt Thingstad, daglig leder og eiendomsmegler ved Nordvik Skien og Porsgrunn.
Han mener det er en del ting du kan vurdere om du ikke har det aller største hyttebudsjettet. Det er vanskelig å få lov til å bygge nytt i 100-metersbeltet, og det vises på prisene på de hyttene som finnes. Derfor er det lurt å vurdere hytter lenger inn i landet, men som kanskje har gåavstand til stranda. Det er også slik at jo nærmere de store byene du kommer, jo dyrere blir det, fordi folk ønsker å bo i kjøreavstand til byen.
– Om du ønsker et sommersted med strandlinje kan du jo vurdere andre steder i landet med litt lenger kjørevei. Du kan for eksempel få hytte med havutsikt og tilgang på de vakreste strender for en brøkdel av prisene i skjærgården på Østlandet om du er villig til å søke nordover, sier Thingstad.
Må du ha egen brygge?
Mange sjønære hytter ligger også nærme store bryggeanlegg hvor man kan leie seg en båtplass. Så om hytta du finner ikke har egen brygge, kan du sjekke med havnene i nærheten. Egen brygge er en parameter som trekker opp prisen, så du kan spare mye på å skaffe deg båtplass på annet vis. Kanskje naboen kan leie ut plass, eller du kan kjøpe retten til å legge ut en bøye?
Kan du finne et oppussingsobjekt?
Mange drømmer om å finne et lite skur på den beste tomta med havlinje og bygge en fullt moderne hytte med alle fasiliteter, men sjekk nøye med kommunen der du kjøper om hva som er reglene.
– Normalt kan man kun bygge på omrisset av det som ligger der fra før, med samme areal, høyde og visuelt uttrykk, sier Thingstad.
Her er det mange ulike regler i de ulike kommunene, så sjekk nøye med regelverket før du kjøper hytte på feil premisser. Når det er sagt er det mange fine ting du kan bygge innenfor dagens rammer, spesielt om du ikke trenger all verdens plass.
Kan du vurdere hytte ved en innsjø?
En annen ting folk glemmer er at du kan få hytter helt nede i strandkanten rundt innsjøer og vann i innlandet. Her er det ofte svaberg og hvite strender selv om vannet ikke er salt. Det er gjerne fine turområder i nærheten og kort vei til skog og fjell. Ta deg en kjøretur til steder med den kjøreavstanden du tenker er passe og oppdag nye muligheter og landskaper. Kanskje ligger drømmehytta et helt annet sted enn dere har planlagt. Hytter i innlandet er litt rimeligere enn langs kysten, selv om disse også stiger i pris, forteller Thingstad.
Kan du oppfylle kravene til «hytte med boplikt»?
I en del pressområder og idylliske kyst-tettsteder er det boplikt, fordi kommunene ikke ønsker å være en hyttekommune, men et sted hvor folk bor hele året. Disse eiendommene er ofte billigere enn tilsvarende hytter i samme område og mange lurer nok på hvordan man kan sno seg unna boplikten.
– Det er slik at kjøper du en eiendom med boplikt må du faktisk bo der. Vi har ikke anledning til å selge boplikt-eiendommer som fritidseiendommer, og dette er veldig tydelig i salgsprospektene våre. Man kan selvfølgelig gå i dialog med kommunen før man kjøper, og sjekke om boplikten er noe de vurderer å fjerne, men man er aldri garantert noe før det er vedtatt, sier Thingstad.
– Det man kan gjøre er jo å vurdere om man vil kombinere hytte og bolig. Etter at jobbmulighetene er blitt mere digitale kan man jo jobbe fra flere steder, og drømmer man om å flytte ut av byen kan man få fantastiske boliger til en hyggelig pris og sjøen som nærmeste nabo, sier han.
Hva skiller kjøpsprosessen mellom hytte og bolig?
Å kjøpe hytte er den samme prosessen som når du skal kjøpe en bolig. Det viktigste er at du melder deg på visning og sier ifra om du kommer for sent. På grunn av lange avstander er det viktig at megleren vet om du blir sittende i kø og ikke rekker det. Ellers er det det de samme rådene som gjelder for bolig: sett deg inn i hyttas standard og vær klar over begrensninger som ikke innlagt vann eller manglende veirett.
Kan du finne hytter som ikke er lagt ut til salg?
Det kan være lurt å kontakte meglere i området du ønsker å kjøpe hytte om du ikke umiddelbart finner noe som passer for deg.
– Det er alltid lurt å melde interesse til oss meglere, vi sitter ofte på eiendommer som ikke er lagt ut ennå, eller vet om mulige objekter som hytteeiere vurderer å selge, sier Kurt Thingstad.
Vi kjenner områdene godt etter mange år med prisantydninger, kjøp og salg, og er her for å hjelpe deg, så ta kontakt og fortell oss om hvilken hytte du drømmer om, så kanskje vi finner den før du aner.
Kurt Thingstad