Funksjonelt, sosialt og litt etnisk: Spesialbygget suite i Odinsgate
Inspirasjon
— 28. september 2018
Da Trude og Rune flyttet fra funkisbolig på Nesøya til leilighet på Frogner, var det viktig å få med seg det sosiale livet, på mindre plass enn før. Det krevde nøye planlegging og et godt tankearbeid.
– Jeg trodde egentlig ikke denne leiligheten var for oss. Men det var før vi fant ut at vi skulle rive alt og bygge det opp igjen.
Da Trude og Rune kom ut fra visningen i leiligheten på Frogner, var de allerede sikre - den skulle de ha. På en betingelse, de måtte sette sitt særpreg på den. Og det gjorde de til gagns. De totalrenoverte rett og slett hele boligen.
Løsningene som sparer plass
Alt man ser i leiligheten, ja også det man ikke ser, er spesialbygget: Fra innebygget TV, barskap, skap, kjøkken, nattbord og baderomsvasker. Og alt er optimalisert for å utnytte hver eneste av de 155 kvadratmeterne best mulig. Alle innebygde løsninger er fra Bokhyllespesialisten.
– Vi hadde nok trengt 30 kvm større leilighet for samme funksjonalitet hvis vi ikke hadde gått for optimaliserte møbler og løsninger som vi har her, sier Rune.
Selv innsiden av veggene har sin funksjon.
Bak tapeten finner man nemlig innebygde høyttalere, som fjernstyres via Sonos-appen. Lydnivået kan justeres i alle rom, og tilpasses etter hvor gjestene skal underholdes og maten lages. Vaskemaskin og tørketrommel skjules bak en elektrisk sjalusivegg.
Elektrikerarbeidet er paret er spesielt fornøyde med:
– Vi brukte fantastisk flinke Thomas, elektrikeren som tenkte på alle detaljer, derfor har vi ingen rotete løsninger. Han tenkte til og med på at det skulle være stikkontakt til julestjernen i vinduet! viser Trude, som har stått for alt av interiør og vært i tett dialog med prosjektleder/utbygger.
Ikke alt er høyteknologi
Taklistene er av gips for å spille med det gamle preget bygården fra 1924 ellers har. Dørene er 2,40 cm høye som rekker fra gulv opp til tak. Paret har bygd inn mye i boligen både fordi det gir helheten med skaphøyden opp til taket, og at de får stuet unna mye:
– Vi slipper å løpe på loftet å hente kofferten, for den ligger i et overskap. Jeg kan vel si at jeg har verken vært på loftet eller i kjelleren siden vi flyttet fra huset, sier Trude lattermildt.
– Vi ønsker at leiligheten skal være et sted det er godt og avslappende å være. Et sted der du kan krølle deg opp i sofaen eller henge på kjøkkenet og lage mat sammen med oss. Vi vil at interiøret skal være litt særegent, og at det “er oss”, sier Trude.
En ny start for alle rom
Ikke bare har nye gulv, tak og vegger endret leiligheten estetisk: Den opprinnelige planløsningen måtte de også se på med nye øyne. Der det tidligere var kjøkken, er det nå et soverom med dobbeltseng og innebygget skapplass. På hovedsoverommet tok de akkurat det som som skulle til for å plassere en dobbeltseng med plass på begge sider. Resten gikk til en stor garderobe for dem begge.
Paret har også bygget et bad der det tidligere var skap. For mer lys og god romfølelse er det en glassdør til badet, og speil i enden av garderoben. De store flisene på badet er fra Bella i Bygdøy Alle.
– Hvordan fant dere motivasjonen til å gjøre alt dette?
– Det er ikke så vanskelig. Jeg elsker prosjekter. Dette er vår 13. bolig, så vi er vel heller ikke så redde for å flytte på oss. Vi har pusset opp mye opp gjennom årene, og har klare tanker om hvordan ting skal bli, sier Trude.
Det skal være funksjonelt, sosialt og det litt etniske og spesielle. Hele renoveringen tok rundt et halvt år.
Flere soner og møteplasser
Med tre nøye utformede oppholdsrom, to stuer og et åpent sosialt kjøkken, forsikrer paret at det er god plass til store og små festligheter, med opptil 50-60 personer på besøk.
– Vi har mye gjester og vil at det skal være lavterskel å henge sammen. Vi kommer gjerne med handleposene når gjestene kommer, og så får vi hjelp av de som vil. Vi lager ofte mat sammen med gjestene også, kjøkkenet er en sosial sone.
– Det er ikke så ofte vi har “sitt-ned-ved-bordet” middager lenger, da gjelder det å finne andre møteplasser. Som kjøkkenøya, den er helt nødvendig.
Kunstneren bak denne skulpturen er japaneren Keisuke Ueno. Han er bosatt i Trøndelag, og Trude oppdaget først hans kunst i 1992.
– Skipsbildet fant vi på en utstilling i Mystic i USA i 2000, og vi likte det veldig godt. Kunstneren derimot var ikke 100 prosent fornøyd med bildet selv. Bildet som hang i galleriet ble kjøpt av noen andre, så da brukte kunstneren tre måneder på å lage et nytt til oss. Vi er kjempefornøyde med at vi fikk et nytt bilde, fordi man ser ikke overgangen fra sjøen til himmelen, det er ingen horisont, forteller Rune.
Stolen og bildene på hovedsoverommet er bevisst plassert, og er detaljer i et større helhet. Trude viser hvordan det går en akse fra soverommet helt til kjøkkenet, så når dørene åpnes fra soverommet, og man ser gjennom stuene, gangen og garderoben, oppleves hele leiligheten større. Stolen og bildene gjør at det ser ut som enda en stue.
– Disse to bildene er laget av en kunstner jeg har likt lenge. Jeg fant han da jeg var en del på tinghuset i Oslo. Jeg visste ikke hvem kunstneren var, men fant etterhvert ut at det var Ole Lislerud. Sammen med hans kone, Marian Heyerdahl som også er en favoritt, har han atelier i Beijing, Italia og Moss.
På veggene er det mange forskjellige tapeter, fra Draperiet på Stabekk. Tapetet på soverommet er skjørt, og de har valgt en mer robust variant i yttergangen. Med en god størrelse og utforming på entreen, oppleves den også som en egen sone.
Hele verden i en hylle
Entreen har et særegent uttrykk med skulpturer og objekter fra Bali, Afrika, Spania, Nederland og Nesbru, som paret har samlet i løpet av mange år.
– Noen av tingene har barna laget, noe har vi tatt med oss fra reiser og fra da vi bodde i USA og Nederland. Mye er også fra et marked i Lagos,Nigeria, jeg elsker å gå på marked å finne unike, etniske gjenstander, sier Trude.
Fra minimalistisk funkis til suite-følelse
– I 2003 bygde vi hus med flatt tak, store vinduer og hvite enkle dører. Dette var før “alle andre”, og folk syns vi var rare da. Det var litt mer “humanfunkis” som jeg kaller det, og vi var noen av de første i Norge med blankt hvitt kjøkken. Alt var stort og hvitt med utsikt mot sjøen. Her i leiligheten det blitt litt mer følelsen av hotellsuite. Alt til sin tid, tenker vi.
– Vi har vært veldig bevisste rundt hva vi vil ha. Å flytte fra hus til leilighet kan for noen være en stor overgang, men vi tror mye handler om å ha riktig “mindset”, legger hun til.
Trude
Nå går de mye mer, bruker byen, går på restaurant, reiser og bruker hytta mer enn før.
– Vi savner ikke å stelle i en hage. Vi elsker å reise, og det er mye enklere for oss å bare låse døren og dra nå. Det var helt riktig av oss å selge huset, vi trives vanvittig godt i leiligheten, sier Rune.
– Har dere hatt noen utfordringer?
– Det var jo utfordrende at vi måtte gå gjennom naboen for å trekke rør til det ekstra badet, sier Rune.
Det gjorde også litt vondt da de måtte rive fiskebensparketten i noen rom da leiligheten var nyinnkjøpt:
– Det var noen som syns det var helt fryktelig at vi fjernet fiskebensparketten. Men vi ville ha varme i gulvet, og like gulv hele veien. Så da måtte vi det.
Døren fra stue til gang hadde en overhengende bærebjelke, som gjorde det utfordrende å få satt inn den siste spesialdøren på 2,40 cm:
– Vi måtte inn med ny bæring for at alle dører skulle ha lik høyde. Det var dyrt og tungvint, men viktig for oss å gjennomføre.
– Alle dørene i leiligheten “snakker sammen”, og hvis ikke denne siste døren hadde vært som de andre, hadde vi ikke fått helheten vi har nå, viser Trude.
– Hvilke tips har dere til andre som vil pusse opp?
– Det gjelder å tenke helhet: Hvilket liv lever du? Hvilke funksjoner må du ha, og hvordan får du plass til dem? Hvilke møbler trenger du da? Har man møbleringsplanen klar, er det lettere å planlegge innkjøp, sier Trude.
En møbleringsplan er en tegning som gir oversikt over hvor du ser for deg alle møblene. Tenk også på belysning, stikkontakter og de romfunksjonene som er viktig for deg. Ikke minst er det viktig å tenke varmekilder.
– Vi valgte å legge varmekabler overalt, men en type som ikke avgir varme om det f.eks ligger et tepper over. Hadde vi hatt varmeovn eller radiator under vinduene hadde vi ikke kunnet møblere slik vi ønsket, sier Rune.
Man bør ha spart opp en del før man begir seg ut på et prosjekt som dette, anbefaler paret. Det er dyrt med spesialbestille løsninger, og mye må ofte kjøpes og installeres samtidig. Men noen interiørting kan man bygge på underveis:
– Utviklingen vår har gått mye på lamper, der har vi investert mer etterhvert. Akkurat lamper kunne jeg ikke så mye om fra før, så der hentet jeg mye inspirasjon fra interiørblader. Gode lyskilder er viktig! sier Trude.
Fire av lampene er fra studio Kvänum. Bollelampen over spisestuebordet var en av de første av sitt slag i Norge.
– Det handler om å finne ut hva man vil, og tørre å gjøre det.
Det er en balansegang mellom å kombinere løsninger med god funksjonalitet med sin stil og sitt uttrykk, sier Trude.
– For vår del har vi måttet minne oss selv på, og være tro mot, hva som var viktig for oss hele veien. Gjennomgående gulv med varmekabler, soverom med god skapplass og et sosialt kjøkken. Det gjelder å være litt tøff i valgene man tar.
– Man må tenke at ja, selv om du finner mange fine ting underveis der ute, tenker hva du må ha for å leve livet du vil. Og tøff nok til å gjøre akkurat det, sier Trude.