Eiendomsmegleren har gode råd når dere trenger større plass

Økonomi og jus

21. september 2020

Når to skal bli tre, eller tre blir fire, begynner mange å se seg om etter større bolig. Men større betyr også gjerne dyrere. Hvordan kan dere fikse dette økonomisk?

Hvorfor ikke starte med å ta en prat med en eiendomsmegler? For de kan så mye mer om bolig enn bare prosessen rundt kjøp og salg. Nordvik Bergen har startet en tjeneste kalt boligrådgivning, der kundene får nytte av den brede bolig-kompetansen.

Vi tar turen innom Nordvik Bergen og tester tjenesten:

Vi har en treroms, men får behov for ett rom til. Hvilke regler er det som gjelder nå, når det kommer til egenkapital og sånt?

– Kort oppsummert, så er regelen at man trenger 15 prosent egenkapital, og at man kan låne opp til fem ganger husstandens inntekt. Det betyr at dersom du ser på en bolig til for eksempel fire millioner kroner, trenger dere seks hundre tusen i egenkapital. Hvis det er akkurat det dere har, så er det ikke nødvendig for et par å ha mer enn litt under syv hundre tusen i samlet inntekt for å være innenfor kravene. Det betyr jo at mange vil klare å få en fin familiebolig innenfor bankenes krav, forklarer Robert Stokkeland Jensen.

Verdistigning bygger egenkapital

– Men det er fortsatt ganske mye egenkapital.

– Har dere bodd i dagens bolig over noe tid, har dere sannsynligvis bygget opp ny egenkapital underveis på grunn av verdistigningen, i tillegg til det dere eventuelt har betalt ned på lånet. Dermed øker lånemulighetene deres i takt med dette. Bare her ligger det ofte nok til å komme seg videre på boligmarkedet.

Alt som lånes må jo betales tilbake. Renter og avdrag kan gå betydelig opp fra dagens nivå?

– Ja, det er to måter å løse dette på. Det ene er å se på hva man har av inntekt i dag og hva man sitter igjen med når måneden er omme. Altfor mange av oss vil kanskje si at det er forsvinnende lite, eller kanskje ingenting. Men om dere begynner å se på om alle pengene er brukt fornuftig, eller om det er mulig å kutte på enkelte poster, så vil nok mange se at tusenlapper kan spares. Dette er penger som kan bli til et ekstra rom. I dagens marked betyr jo ikke en halv million i økt lån mer enn cirka to tusen kroner i måneden på et lån over 20 år. Det er ikke mer enn noen kaffekopper og et abonnement man kanskje ikke bruker så mye, påpeker Jensen.


– Den andre måten, som ikke er det vi først og fremst anbefaler, men som er en mulighet, handler om at barn ofte kommer i en periode av livet hvor framtidig inntekt forventes å øke. Karrieren er i startgropa og lønnsutsiktene gode. Da er det mulig å ta en liten sjanse og enten øke nedbetalingstiden, eller til og med be om avdragsfrihet for en periode, tipser boligmegleren.

Små forbedringer kan gi stor gevinst

Betyr det at mange vil kunne ta flere steg i ett jafs og slippe flere flyttinger ved for eksempel å gå rett fra en to-roms til et rekkehus?


– I dagens marked skal man ikke se bort fra at det vil være mulig for mange. Det er viktig å huske at renten nå er historisk lav og at man må være forberedt på at den kan komme til å gå opp. Men ofte ser vi at det er mulig likevel. Blant annet kan det være lurt å se etter de boligene som trenger litt oppussing, uten at de er ubeboelige. Det kan gjøre ganske mye med prisen, samtidig som man kan komme langt med litt egeninnsats. Og mye kan jo gjøres selv om man har både syv og åtte tommeltotter. Dette er for øvrig noe dere bør tenke på når eksisterende bolig skal ut på markedet. Små forbedringer kan gjøre mye for salgstid og pris, råder megleren.


En annen mulighet er å finne en bolig med utleiemulighet.
– Disse forekommer ikke så ofte, men de vil i mange tilfeller kunne finansiere hele eller store deler av rentekostnaden slik markedet er i dag. I tillegg vil banken i de fleste tilfeller legge dette til annen inntekt, slik at man kan ta opp høyere lån.

Skreddersyr boligprosessen

Så det finnes altså mange muligheter for oss?

– Ja, definitivt! Nå er det jo slik at et barn fører meg seg mange andre kostnader enn bare det å få ett rom til, så det er neppe dette rommet som blir den største økonomiske utfordringen. Men start gjerne prosessen med å ta en prat med oss! Mange tror at en eiendomsmegler bare går på visning og gjennomfører budrunden, men sannheten er jo at vi sitter på mye kompetanse og ser muligheter som kanskje ikke du ser. Derfor kommer vi gjerne hjem til dere på en boligrådgivningstime. Da legger vi grunnlag for en e-takst, ser på økonomien i boligen og hvilke muligheter som ligger i den, og diskuterer hvilke mulighetsrom dere har. Vi kan rett og slett skreddersy et opplegg for dere. Kanskje gjør det at dere kommer bedre av gårde enn dere tror, sier Jensen

Hva bør du gjøre før et salg?

Lurer du på hva du kan spørre eiendomsmegleren om i forbindelse med et salg? Vel, hos Nordvik Bergen må du gjerne komme med spørsmål som dette:

- Lønner det seg å bytte kjøkken før salg ?

- Bør vi male i tidsriktige farger?

- Bør vi lage et soverom til i stuen?

- Bør vi bruke 10.000 kroner på ny uteplass?

- Bør vi bytte ut gammel grus med ny, hvit shingel?

- Bør vi male flisene på badet? Eller bytte baderomsmøbelement?


Vi skulle gjerne ha gitt gode svar på alle spørsmålene her. Men dessverre, det finnes ikke noe standardsvar på dem. Det som kan være riktig for naboen din, kan være feil for deg. Derfor er det beste å ta kontakt med megler så tidlig som mulig i prosessen. Vi kommer gjerne hjem til deg på en boligrådgivningstime og finner ut hva som er svarene på dine spørsmål.

Vi kommer gjerne hjem til deg på en boligrådgivningstime og finner ut hva som er svarene på dine spørsmål.

Nordvik Bergen

Ta kontakt med oss