Boligreportasje: Huset som styres fra mobilen

Inspirasjon

15. november 2018

I et rolig eneboligstrøk på Rasta utenfor Oslo, ligger et teknologisk toppmoderne hus hvor (nesten) alt kan styres fra mobiltelefonen. Så lenge eier har strøm på telefonen, kan lys, gulvvarme, låssystem, garasje og brannalarm styres fra sofaen, jobben eller fra ferien i utlandet i det nybygde funkishuset.

Skiller seg ut i markedet

Med høy standard og spennende arkitektur, skiller huset seg ut fra det meste i markedet. Men det som virkelig gjør at det står ut som noe spesielt, er alt det man ikke ser ved første øyekast. Huset er nemlig spekket med smarthusteknologi fra Futurehome.

Ved å installere en “hub”, som likner et modem, og er koblet til internett, kan eier gjennom en app styre ti smarte enheter i huset, blant annet gulv- og luftsensor, alarmen, brannvarsleren, lås på inngangsdøren og vanntrykket.

– Innen 2022 anslår analyseselskapet Gartner at hvert hjem kommer til å ha 500 smarte enheter i huset. Derfor tror jeg dette bare blir viktigere og viktigere i årene framover. I dette huset er jobben allerede gjort, sier ansvarlig megler for huset, Ole Christian Halvorsen, daglig leder og partner i fra Nordvik Lørenskog.

Til venstre: Tor Olav Tveit, eiendomsmeglerfullmektig hos Nordvik Lørenskog, og til høyre Ole Christian Halvorsen, daglig leder og partner i fra Nordvik Lørenskog.

Gründer av FutureHome, Sigbjørn Groven, bekrefter at etterspørselen etter smarte hjem bare øker:

– Vi har som mål å gjøre smarthus til allemannseie, og mener det er realistisk i 2022 at 250.000 bosteder har Futurehome installert. Vi har alle slags kunder og alle har ulike behov: Fra pensjonistparet på 70 år som ønsker å ha kontroll på huset og hytta, til de som er opptatt av “gadgets”. Fellesnevneren for de som har anskaffet Futurehome er at de ofte pusser opp eller bygger nytt, forteller Sigbjørn.

– “Alle” pusser opp bad, bytter kjøkken, og legger inn varmekabler i boligen sin, men smarthusteknologi løfter standarden til et nytt nivå. Når man skal selge bolig i dag, handler det mye om å skille seg ut og jeg har ikke sett noen andre boliger på Romerike som markedsfører seg med løsninger som dette. Men det er nok mange der ute som er interessert i de teknologiske løsningene og ser de økonomiske gevinstene man får, sier Ole Christian.

I dette huset har man full kontroll over eiendommen gjennom appen og dermed økt sikkerhet, lavere energiforbruk, bedre lys- og varmekontroll og ikke minst økt bokomfort.

Økt sikkerhet

Det er installert magnetbrytere i dørkarmene, som gir beskjed i appen om dører eller vinduer er åpne, og hvilke det gjelder.

– De sier at batteriet på disse skal holde i 10 år, så det er en god investering syns jeg, sier Kjetil Otterlei, som har vært utbygger av denne boligen.

Huset kan “settes i ulike moduser”, som bortemodus, nattmodus og feriemodus, hvor temperatur, lys og lås justeres etter innstillinger du selv har forhåndsdefinert. Er huset “satt i bortemodus” og bevegelsessensorene i taket registrerer bevegelse, vil du få beskjed i appen om at noen uvelkomne er i huset ditt. Om du er bortreist på ferie, kan du enkelt varsle andre som bør få beskjed, som familie eller en nabo.

Men du kan også sørge for at uvedkommende stoppes allerede før de bryter seg inn.

– Man skrur gjerne av alle lys når man reiser på ferie. Ulempen med dette kan være at det blir åpenbart for tyver at huset står tomt. Med appen kan jeg manuelt, eller ved hjelp av tidsinnstillinger, skru av og på noen lys i ulike deler av boligen, så virker det som om noen alltid er hjemme, sier Kjetil.

Andre ganger vil man imidlertid gi adgang til folk som ikke vanligvis har nøkkel. Da er det praktisk at inngangsdøren også kan styres gjennom appen.

– Hvis jeg får postleveranser på døren, men selv er på jobb, pleier jeg å åpne døren med appen for budet. Så får budet lagt pakken på innsiden, og jeg kan låse når vedkommende er ute igjen. Veldig smart, forklarer Kjetil.

Bilde fra FutureHome

Bedre kontroll over lys, varme og energiforbruk

Fra telefonen kan man enkelt styre romtemperaturen - både luft og gulvvarme. Dermed kan Kjetil spare mye strøm ved at man unngår å ha på lys og varme når huset er tomt eller på natten.

– Bare på kjøkkenet er det inndelt i tre lyssoner, og i appen ser jeg hvor mye watt som brukes i alle enhetene til enhver tid, viser Kjetil.

– Økonomisk er det også en stor besparelse å gå fra halogen til LED-lys. Da kan du spare ca ⅔ på strømregningen. I dette huset kunne vi fort spart 7000-8000kr i året totalt på å kun bruke LED-lys, sier Kjetil.

Hjelper deg ved en eventuell brann

– Har man smarte røykvarslere, lysstyring og dørlås, kan man stille inn slik at hvis det begynner å brenne i boligen og brannalarmen går, vil man få en varsling på mobilen om man ikke er hjemme. Om noen er i boligen vil alle lys gå på, så om det er mørkt eller røyk i boligen så man ha klar sikt for evakuering. Deretter vil den smarte dørlåsen åpne seg, så beboere kommer seg fortere ut, og naboer/brannvesen vil også kunne komme inn og hjelpe til raskere, forteller Sigbjørn fra Futurehome.

Og du trenger ikke å gå i spesialforretninger for å supplere. Selv på IKEA får du nå tak i lyspærer som er kompatible med smarthusteknologi, og Kjell & Company har også flere produkter til smarthjemmet.

Til og med vannet kan styres fra telefonen. Med “Water guard”-system kan du skru av trykket, så hvis huset er i “bortemodus” kan du ta av trykket fra hele hovedkranen. Veldig lurt å ha på hytta for eksempel, foreslår Kjetil.

Økt bokomfort

– Jeg syns det er behagelig å kunne styre lys, varme og alt fra der jeg står. For eksempel når jeg skal ut om morgenen, trenger jeg ikke lenger løpe etter alle lysbryterne, og sjekke om dører og vinduer er lukket og låst. Jeg trykker bare på en knapp på mobilen og velger “bortemodus”, viser Kjetil i appen.

Ekstra bevegelsessensorer i gangen gjør at hele trappeløpet lyses opp når man er i nærheten, uansett om du kommer fra inngangsdøren fra førsteetasje, eller skal fra soverommene i tredje etasje og ned til kjøkkenet.

Glemte du å skru av kaffetrakteren? Låste du egentlig inngangsdøren? På noen tastetrykk kan du enkelt finne det ut, uansett om du er i bilen, på ferie eller på jobb. Ved å ettermontere en plugg mellom stikkontakten og kaffetrakteren, vannkoker eller strykejernet kan du melde dem opp som egne enheter. Det koster ca kr 500,- pr enhet.

Bilde tatt av Futurehome.

– Vil denne investeringen lønne seg ved et salg?

– Nåværende eier har under byggingen av dette huset hatt et sterkt fokus på form og funksjon, kombinert med gjennomtenkte løsninger av høy teknisk standard. Ser man på tempoet på utviklingen av denne teknologien, tilsier at det er en økt etterspørsel etter slike løsninger i markedet også. Automasjon er framtiden, og systemene blir enklere å håndtere. I tillegg blir folk blir mer og mer bevisste på mulighetene som finnes, sier Ole Christian.

– Jeg regner med at dette vil bli mer og mer populært etter hvert som flere forstår hvilke muligheter man får med teknologien, sier Tor Olav Tveit, eiendomsmeglerfullmektig hos Nordvik Lørenskog.

– Så handler det litt om å ikke gjøre det for komplisert. Det er jo mulig å lage så mange funksjoner og innstillinger som du bare vil i hvert eneste rom, men det må ikke bli for mye kluss eller vanskelig å bruke heller. Da blir det bare besvær og litt Rema 1000-reklame, ler Kjetil.